ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΥ
Το Γκότζι ή Κινεζική σταφίδα (Lycium barbarum) είναι φυτό ιθαγενές της Κίνας και του Θιβέτ με μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα. Ανήκει στην ίδια οικογένεια (Solanaceae) όπως η τομάτα, η πιπεριά, η πατάτα κλπ. Επιβιώνει σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και σε ξηρά καλοκαίρια (-27 μέχρι 39°C ). Το ύψος του φθάνει τα 2 μέχρι 4 μέτρα και η Κίνα και η Μογγολία είναι οι μόνες χώρες παγκοσμίως με μεγάλη παραγωγή και αποκλειστική εμπορία των προϊόντων του Γκότζι.
Το εύρος όσον αφορά το pH του εδάφους θα πρέπει να είναι αλκαλικό με ελάχιστο pH αυτό του 7. Στην χώρα μας υπάρχουν περιοχές με τέτοια χώματα (ασπραχώματα/ασβεστοχώματα) κατάλληλα για την εγκατάσταση και την καλλίεργεια του Γκότζι.
Η φύτευση γίνεται σε αποστάσεις 2,5 μέτρων πάνω στην γραμμή φύτευσης και οι γραμμές να απέχουν μεταξύ τους 3-4 μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο φύτευσης έχουμε περί τα 100 με 130 φυτά ανά στρέμμα.
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται πιο εύκολα με χλωρά ετήσια μοσχεύματα που παραλαμβάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Άυγουστο. Στην χώρα μας φυτώρια έχουν ξεκινήσει την εισαγωγή φυτών με σκοπό τόσο την πώληση/προώθηση αυτού αλλά και την παραγωγή νέων φυταρίων.
Το φυτό του Γκότζι εάν μείνει ακλάδευτο παίρνει την μορφή πυκνού/ζωηρού θάμνου, που αναπτύσσεται γρήγορα προς όλες τις κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η συγκομιδή του. Για αυτό και θα πρέπει να κλαδεύεται συστηματικά αφαιρώντας από τις ετήσεις κληματίδες σχεδόν τα 2/3 αυτών.
Όσον αφορά στην άρδευση της καλλιέργειας, παρόλο που όπως είπαμε και παραπάνω είναι ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες (39-40°C) θα χρειαστεί συστηματική άρδευση ειδικά τα τρια πρώτα χρόνια (εγκατάσταση φυτείας) αλλά και από άποψη εμπορικής σημασίας (αύξηση αποδόσεων και μεγέθους) θα πρέπει η άρδευση να είναι εξασφαλισμένη για όλη την διάρκεια ζωής της καλλιέργειας.
Το πιο διαδεδομένο προϊόν του Γκότζι είναι οι σταφίδες του και τα διάφορα άλλα προϊόντα διατροφής που τις περιέχουν πχ γιαούρτια, δημητριακά, μπισκότα, χυμοί, ενεργειακά και αλκοολούχα ποτά.
Το Γκότζι θεωρείται τρόφιμο μακροβιωτικό με πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, λόγω των πολλών θρεπτικών στοιχείων που εμπεριέχει, 19 διαφορετικά αμινοξέα, μέταλλα, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, γερμάνιο, β-καροτίνη περισσότερη από τα καρότα, βιταμίνη C περισσότερη από τα πορτοκάλια, 25.300 μονάδες σε αντιοξειδωτικά (τα ρόδια έχουν 3.307 μονάδες). Ο καρπός του είναι πλούσιος σε χυμό και σάκχαρα (26 Brix) και επίσης βρίσκει μεγάλη εφαρμογή, εκτός των άλλων, στην παραγωγή αντιγηραντικών προϊόντων/κρεμών.